Betekenisvolle teksten

Betekenisvolle teksten zijn essentieel voor de taal- en denkontwikkeling van leerlingen.

Ze bevorderen de ontwikkeling van kennis van de wereld, maken leerlingen nieuwsgierig en motiveren hen om verder te lezen, te kijken of te luisteren. Nieuwsgierigheid van leerlingen kan zorgen voor intrinsieke motivatie.

GO! werkt samen met Slimme Teksten. Deze slimme teksten zijn geïntegreerd en gekoppeld aan de thema’s van GO!. De slimme teksten hebben vóór alles wereldoriënterende inhoud. Die kan historisch van aard zijn, aardrijkskundig, taalkundig, van ver weg of van dichtbij, herkenbaar of verrassend. De leerkracht biedt de tekst aan op een manier die passend is bij de inhoud of de groep. De leerlingen gaan tijdens het werken met de thema’s van GO! samen of alleen aan de slag met de vragen en opdrachten. En juist die vragen en opdrachten verdiepen het leesbegrip.

GO! verdiept het leesbegrip!

Close reading

Een close reading tekst wordt in drie sessies gelezen en herlezen. Moeilijke begrippen worden uitgelegd of opgezocht.  Leerlingen leren teksten hierdoor echt te doorgronden. Leerlingen krijgen steeds een andere opdracht mee, waardoor de leerlingen worden uitgedaagd op verschillende manieren naar de tekst te kijken. GO! staat boordevol betekenisvolle teksten, die je kunt koppelen aan een leesdoel en een leerdoel.

Met close reading wordt begrijpend lezen wel leuk!