Identiteit, Religies, Rituelen en Gewoonten

In dit thema staat identiteit centraal. Zowel individuele en groepsidentiteit.
Leerlingen onderzoeken verschillende culturen en gewoonten in de hele wereld door te kijken naar de diverse feestdagen. Ze maken kennis met de vele religies van de wereld. De gewoonten, overtuigingen en feesten van de oude Grieken, Romeinen, Vikingen, die uit het oude China, van diverse Afrikaanse stammen en die van culturen uit het gebied van de Stille Oceaan komen aan de orde. Ook niet-religieuze verschijnselen worden onderzocht, zoals bijvoorbeeld die seizoensgebonden (midwinter, midden zomer, nieuwjaar) zijn.
Leerlingen worden uitgedaagd om herdenkingsdagen te plaatsen in de context van de verschillende landen. Er wordt gekeken naar voedsel en drank, rituelen en dansen, de gebeden en gezangen, de versieringen, de kleding en de gewoonten. Wetenschappelijke inzichten en experimenten worden gekoppeld bijvoorbeeld experimenten met bepaalde gerechten, met gekleurd licht en met vuurwerk.
Voor de groepen 1 en 2 is het leerpad “Het Jonge Kind” ontwikkeld. Het leerpad “Het Jonge Kind” creëert een rijke en betekenisvolle leeromgeving waar het jonge kind optimaal gestimuleerd wordt.
Leerpaden
Identiteit en Groepen
Religies
Vieren en Herdenken
Rituelen
Vlaggen
Het Jonge Kind
Vakken in Samenhang
Geschiedenis: Wanneer zijn de verschillende religies ontstaan?
Aardrijkskunde: Herdenkingsdagen plaatsen in de context van verschillende landen
Burgerschap: Indentiteit, gelijkheid, vrijheid
Taal: Eigen verhaal of toneelstuk schrijven over een feestdag
Wetenschap en Techniek: Gerechten, gekleurd licht en vuurwerk maken.
Kunst en Cultuur: Gewoonten en rituelen van landen
Digitale Geletterdheid: Computational thinking, ict-basisvaardigheden, informatievaardigheden, mediawijsheid